top of page

שכונות מקיימות
קרית מנחם

בתקופה זו של מגיפה עולמית, קרן ירושלים ירוקה לא הפסיקה את מאמציה להפוך את העיר שלנו לנקייה, ירוקה ובריאה יותר, תוך התמקדות מיוחדת בפיתוח קרית מנחם כשכונה אכילה ומקיימת. 

התמיכה המתמשכת של קרן ליסה ומורי פרידמן, והמחויבות המתמשכת של הנהגת השכונה המקומית תרמו בשנתיים האחרונות לכמה התפתחויות חדשות ומרגשות.

 

השולחן העגול לקיימות

 

השולחן העגול לקיימות בקרית מנחם החל להיפגש באמצע שנת 2019. הפורום נפגש מדי חודשיים, באירוח הארגונים השונים המשתתפים, או במקומות פרטיים לגידול מזון בשכונה. 

 

בשולחן העגול שותפים בית ספר "ראשית", מחלקות שונות במינהל הקהילתי (קיימות , קהילה, תכנון), בית ההסתדרות - שלוחה של המינהל הקהילתי עבור יוצאי אתיופיה, מחלקת הרווחה, מועדון הנוער ואזרחים פעילים העוסקים בגינות קהילתיות ובגידול מזון.

 

הדיונים במפגשי השולחן העגול יוצרים הזדמנות ללמידה ותמיכת עמיתים, מטפחים שיתופי פעולה בין המשתתפים והארגונים השונים, והובילו לפרויקטים חדשים בשכונה. זהו מודל שניתן לשכפל בקלות, אשר כבר מיושם גם בקרית יובל השכנה.

 

גינות קהילתיות במרחבים פרטיים בבעלות ציבורית

בעקבות שני סגרים ממושכים קיבלנו פניות ממספר תושבים בבנייני דירות המעוניינים לפתח גינות קהילתיות בשטח הפרטי של הבניין (שפ"פ - שטח פרטי פתוח). יצרנו שותפות עם פרויקט עירוני דומה  בשם "תבלין לבניין" , כולל התחייבות למימון תואם, ויצאנו בקול קורא להגשת מועמדות בשכונה לתמיכה בהקמת גינות בשפ"פים.

 

ההענות הייתה מדהימה. קיבלנו למעלה מ-20 פניות, מתוכן בחרנו וסייענו לפיתוח של שלוש גינות. אנו מספקים לדיירים תמיכה מקצועית בגינון, סט כלים בסיסי, צמחים וקומפוסט. כמו כן ערכנו סיור בגינה הקהילתי של מוזיאון הטבע, על מנת לעורר השראה ולהעניק רעיונות וכלים נוספים לפיתוח גינה קהילתית מצליחה. בשנת השמיטה הפעילות תתמקד בתשתיות קהילתיות בגינה כמו ספסלים וכו'.


 

בניית בקתת בוץ מסורתית אתיופית (גוג'ו)

 

יחד עם בית ההסתדרות הגשנו בקשה לשני מענקים לבניית תשתיות חדשות בגינה הקהילתית בבית ההסתדרות , קרן העזבונות ו"תעשו מקום". שני המענקים הללו אושרו, ובתרומה נוספת מהמרכז הקהילתי, ובתמיכת קרן ליסה ומורי פרידמן בנינו בשטח בית ההסתדרות גוג'ו - חלום של קבוצת האזרחים הוותיקים של בית ההסתדרות. 

 

 התשתית של הגוג'ו בנויה מרצפת בטון ומסגרת מתכת על מנת לקבל אישור של מהנדס בטיחות. שאר עבודות הבנייה, כולל הוספת קורות עץ, בניית הגג מבמבוק וקש, ובניית קירות הבוץ נעשו כולן על ידי מתנדבים מהקהילה האתיופית, ומאות מתנדבים מהשכונה ומרחבי העיר, וכן גם מחוץ לעיר. אחד מימי העבודה היה אירוע קהילתי, בו מכרו גם האזרחים הוותיקים האתיופיים את מלאכתם והציעו אירוח. 

 

ראו תמונות מתהליך הבנייה באלבום התיעודי המלא שלנו.

תמיכה בגינות קהילתיות 

 

בזכות שותפויות בשולחן העגול, ציידנו את גינת פנינת הנורית בספסלים, ואת בית ההסתדרות באדניות מעץ. את התוצרים בנו בני נוער מהשכונה, שלומדים נגרות ובונים פרויקטים קטנים לשכונה.  בני הנוער קיבלו שכר עבור עבודתם, וזה נותן להם גם מקור פרנסה, וגם גאווה בכישורים שלהם ובשירותם לקהילה. אנו מקווים שנוכל להשתמש בכישוריהם בפרויקטים נוספים בשכונה בעתיד.

bottom of page